Van Oostveen: "Weggelopen van het ereterras"

heywoodu

Met het bereiken van de halve finale op het WK heeft het Nederlands elftal voldaan aan de doelstelling. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is dan ook trots op Oranje.

De KNVB stelde voor dit WK als doel het bereiken van de halve finale. "Zo hebben wij het zes jaar geleden inderdaad als doelstelling vastgelegd in ons beleidsplan", zegt Van Oostveen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het is fantastisch dat wij het in 2014, het afsluitende jaar van het beleidsplan, weer waarmaken. Er ligt een nieuw plan, vanaf nu willen wij structureel bij de beste acht landen horen op een eindtoernooi."

Van Oostveen is trots op de prestaties van het team. "Heel erg. Ik heb na de winst op Costa Rica in de kleedkamer gezegd: 'complimenten voor het team, de staf en iedereen die er bij betrokken is'. Het is toch geweldig als je nu het rijtje ziet: Argentinië, Brazilië, Duitsland en Nederland. Dat hadden wij toch nooit durven voorspellen?"

Volgens van Oostveen reiken de prestaties van Oranje verder dan alleen op het voetbalveld. "Voetballers worden vaak gezien als verwende kereltjes. In Nederland kijken we vaak met enige jaloezie naar het imago van schaatsers, wielrenners en hockeyers. Die hebben wél die heerlijke onbevangenheid. Maar dit Oranje bestaat uit heel gewone jongens die iets moois aan het presteren zijn. Iedereen ziet dat. Dat doet echt iets met de Nederlandse bevolking."

Van Oostveen hoopt dat het mooiste moment op het WK nog moet komen, maar voorlopig kiest hij voor de overwinning op Costa Rica. "Dat is toch de winst op Costa Rica. Daar in Salvador had ik mijn meest emotionele moment. Ik ben na de verlenging weggelopen van het ereterras. Deels door de spanning, maar vooral omdat de vertegenwoordigers van de FIFA steeds harder en fanatieker begonnen te juichen voor Costa Rica. Ik vond het niet kunnen, ze leken echt tegen ons. Er is ook niemand van de FIFA die ons na afloop feliciteerde. Dat wij daar toch wonnen, deed mij veel."

Na Costa Rica is Argentinië aan de beurt. Bij winst volgt de finale tegen Duitsland. "In 2010 kregen wij na de verloren finale 23 miljoen euro, maar we maakten ook 20 miljoen euro kosten. Nu zijn de kosten nog veel hoger dan in Zuid-Afrika. Nee, we hielden gek genoeg meer over aan het EK 2012 dan aan dit WK. Maar het zal mij toch een zorg zijn. Die kans op de wereldtitel, daar gaat het om."

Het succes van het Nederlands elftal in Brazilië is deels te danken aan bondscoach Louis van Gaal. Krijgt de keuzeheer van Oranje een standbeeld? "Ik heb daar helemaal niet over nagedacht. Ik wil er ook nog niet over nadenken. Eerst Argentinië."