[Tour] Belkin gaat nog altijd voor etappezege op kasseien

heywoodu

Woensdag rijdt het peloton over de gevreesde kasseien, waarvan er door de regen inmiddels twee stroken geschrapt zijn. Belkin-ploegleider Merijn Zeeman is in elk geval nog altijd van plan om voor de dagzege te gaan: "Het wordt sowieso een bijzondere dag", zegt hij tegenover de NOS.

"Ik vind het zelf een beetje jammer dat die twee stroken eruit zijn en dat er op zo'n dag ineens dergelijke beslissingen genomen worden. Het is volgens mij een bredere discussie, want we komen wel vaker in gevaarlijke situaties terecht. Ik vind natuurlijk ook dat de veiligheid boven alles moet staan, maar zo tussen neus en lippen door zoals vandaag vind ik een beetje vreemd", toont Zeeman zich niet gelukkig met de organisatie.

Volgens de ploegleider doorkruist het schrappen van de twee stroken de plannen van Belkin niet echt. "Sep (Vanmarcke) en Lars (Boom) hebben natuurlijk liever meer dan minder stroken, maar we moeten het accepteren zoals het is. We hebben het plan een klein beetje aangepast", aldus Zeeman.

Het hoofddoel is nog altijd hetzelfde, met Vanmarcke en Boom wordt er gejaagd op de dagzege, terwijl klassementsrenner Bauke Mollema voorin moet blijven. "Ze kunnen elkaar sterker maken denk ik. Op zulke dagen is een sterk collectief erg belangrijk, zodat je op gevaarlijke momenten bij elkaar kunt blijven. Bauke kan daar van profiteren, hij moet bij de andere jongens blijven en gewoon volgen. Natuurlijk is het duidelijk dat Sep en Lars voor de rit kunnen gaan, een etappezege staat vandaag ook zeker rood omcirkeld voor ons", spreekt de ploegleider vol vertrouwen.

Het belooft volgens Zeeman een hectische dag te worden, maar hij voorziet geen grote problemen: "We hebben een goede ploeg voor een situatie als dit en ik heb er vertrouwen in dat we de problemen voor kunnen blijven. Tot nu toe is dat elke dag eigenlijk wel gelukt, dus ik heb er een goed gevoel over."

Belkin heeft zich goed voorbereid, want verspreid over het parcours staan genoeg mensen met extra materiaal, waaronder een aantal verzorgers die de omgeving kennen als hun broekzak. "We hebben inderdaad niks aan het toeval overgelaten, hebben goede fietsen, goede banden, genoeg assistentie en we hebben natuurlijk genoeg verkend hier. We gaan er voor vandaag."

"Ik denk dat het vandaag wat betreft de grote schade wel mee zal vallen. Als de klassementsrenners op hun hoede blijven en op hun ploegen vertrouwen komt het waarschijnlijk wel goed. Het zijn allemaal sterke coureurs, die zullen zich niet zo snel gek laten maken verwacht ik. Het kan natuurlijk zijn dat er één tussenuit valt doordat hij hard onderuit gaat, maar in principe kan elke klassementsman de schade beperken door op de ploeg te vertrouwen", legt Zeeman uit.