Van Breukelen: "Penalty's geen loterij"

heywoodu

Hans van Breukelen genoot van het optreden Tim Krul in de penaltyserie tegen Costa Rica. De oud-doelman van Oranje prijst de invaller en bondscoach Louis van Gaal.

Krul kwam in de slotfase van de verlenging binnen de lijnen voor Jasper Cillessen. De keeper van Newcastle United staat bekend als een penaltykiller. De wissel van Van Gaal pakte goed uit. Krul stopte twee strafschoppen en groeide daarmee uit tot de held van het Nederlands elftal.

Van Breukelen, vroeger ook een specialist in het stoppen van penalty's, vindt dat Oranje niet op basis van geluk naar de halve finales ging. "Jarenlang hoor ik het onprofessionele gedoe dat een penaltyserie een loterij zou zijn. Dit past in de filosofie van Van Gaal", zei de oud-international tegen Omroep Brabant.

"Penalty's nemen is geen loterij. Als doelman kun je je er op voorbereiden en als voetballer ook", aldus Van Breukelen, die met het Nederlands elftal in 1988 Europees kampioen werd. In de finale tegen de (voormalige) Sovjet-Unie stopte de oud-doelman van onder meer PSV een penalty van Igor Belanov.

Van Breukelen is ook lovend over strafschoppennemers Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt. "Niet kijken naar de keeper, gewoon een hoek kiezen en dan boem, hard erin. Dit is wéér het resultaat van optimale voorbereiding, zoals Van Gaal met zijn mensen niets aan het toeval over laat."