Oranje alleen gehuldigd bij winst WK

Chuck-N0rr1s

Het Nederlands elftal zal alleen worden gehuldigd wanneer de ploeg, voor het eerst in de geschiedenis, wereldkampioen voetbal wordt. Voetbalbond KNVB en de gemeente Amsterdam hebben dat afgesproken, lieten ze zondag aan het ANP weten.

Dinsdag 15 juli wordt als meest voor de hand liggende datum genoemd. De finale is op zondag 13 juli, de dag erna stapt de ploeg op het vliegtuig terug naar Nederland.

Nederland bereikte zaterdagavond de halve finale van het WK. Argentinië is daarin de tegenstander. Bij winst wacht Duitsland of gastland Brazilië in de finale. Volgens een KNVB-woordvoerder is na het bereiken van de halve finale "het moment daar om de benodigde voorbereidingen te treffen". Het besluit tot een volksfeest uitsluitend bij een wereldtitel is naar zijn zeggen "de wens van het team".

Bij een troostprijs gaat het feest niet door, zo hebben Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan en de KNVB besloten. Toen Nederland in 2010 tweede werd op het WK in Zuid-Afrika, kregen spelers en staf wel een rondvaart.

Nu Nederland de halve finale heeft bereikt, gaat Amsterdam verder met de voorbereidingen van een eventuele huldiging. Zo krijgen politie, Waternet (verantwoordelijk voor het verkeer op de grachten) en alle betrokken gemeentelijke diensten het verzoek om rekening te houden met een huldiging.

Hoe het programma van de huldiging er precies uit zal zien, is nog niet bekend. Een rondvaart door de grachten is een mogelijkheid, maar helemaal zeker is het nog niet. Een tocht over de Amsterdamse wateren zou zo veel mogelijk Oranjefans de gelegenheid geven de spelers van het elftal te zien en toe te juichen. In 2010 trok de huldiging ruim een miljoen mensen naar de hoofdstad.

Afhankelijk van de uitslag van de halve finale Nederland-Argentinië wordt donderdagochtend verder gekeken naar de invulling van het mogelijke eerbetoon aan Oranje.

Oranje alleen gehuldigd bij winst WK
Oranje alleen gehuldigd bij winst WK (Foto: ANP)