[Vid] Sjöström schrijft geschiedenis met wereldrecord 50 vlinder

heywoodu

Zwemster Sarah Sjöström heeft vrijdag tijdens de nationale kampioenschappen in Zweden het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag aan gort gezwommen. Het record was met 25,07 seconden in handen van haar landgenote Therese Alshammer, die dat in 2009 met de inmiddels verboden snelle pakken zwom.

Sjöström kwam in Borås in de heats al tot een tijd van 25,23 seconden, de beste tijd ooit in een 'gewoon' pak. In de finale deed de twintigjarige er nog een flink pak bovenop, want ze stormde naar een ongekende tijd van 24,43 seconden, een verbetering van meer dan zes tienden ten opzichte van het oude wereldrecord.

Een dag eerder zwom Sjöström op de 50 meter vrije slag al het 'textile suit'-record - de beste tijd in normale pakken - uit de boeken. Met haar 23,98 was ze iets sneller dan de 24,05 van Ranomi Kromowidjojo, die daar vorig jaar in Barcelona de wereldtitel mee pakte.

Er zijn een aantal opvallende feiten te melden over het ongelooflijke record van Sjöström. Zo waren er dit jaar nog maar vijf vrouwen sneller dan haar 24,43 seconden op de vrije slag, terwijl er in de hele geschiedenis slechts vijftien vrouwen waren die de 50 meter in vrije slag sneller hebben afgelegd dan Sjöström in vlinderslag.

Van 1986 tot en met 2007 zou de tijd van de Zweedse goed genoeg zijn geweest voor de wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Ook in de vergelijking met mannen doet Sjöström het goed: De meeste wereldrecords bij de vrouwen zijn ongeveer gelijk aan de mannentijden in de jaren '70. De 24,43 is echter maar vier honderdsten langzamer dan het wereldrecord bij de mannen in 1990.

Er zijn dit jaar mannen uit 26 landen die een snellere tijd hebben gezwommen dan de tijd van Sjöström, wat betekent dat er maar liefst 170 landen zijn zonder man die sneller is dan de Zweedse. Voor Nederland waren dit jaar alleen Joeri Verlinden en Mathys Goosen sneller dan Sjöström. 

De historische race van Sjöström, die ondanks haar 20 jaar al zes Europese en vier wereldtitels in bezit heeft (Bron: YouTube)