[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Na een etappe met een hectische finish gaan we vandaag van start in het oeroude York. In een rit over ruim 200 kilometer passeert de tourkaravaan flink wat heuvels en obstakels, alvorens in Sheffield aan de finish te komen.

Startplaats
We gaan vandaag van start in een van de oudste plaatsen van Engeland, York. Al enkele tientallen jaren na Christus werd de stad door de Romeinen gesticht, als Eboracum. Via de Vikingnaam Jorvik komen we dan uit bij York. Voor wie interesse heeft in de geschiedenis is het een van de beste steden in Europa om naartoe te gaan. Overal staan stokoude gebouwen, zoals de beroemde York Minster. Niet voor niks verwelkomen de inwoners jaarlijks ruim zeven miljoen toeristen, die honderden miljoenen euro's meenemen. Ook voor liefhebbers van treinen is er wat te zien, want het grootste treinenmuseum van Europa is hier te vinden.

Finishplaats
De aankomst voor de tweede etappe van dit jaar ligt in Sheffield, een stad met ruim een half miljoen inwoners. Bij snookerliefhebbers is het een zeer geliefde plaats, want al sinds 1977 wordt hier het WK gehouden. In 1857 werd hier Sheffield FC opgericht, wat tegenwoordig algemeen erkend wordt als de oudste, nog bestaande voetbalclub. Sheffield United en Sheffield Wednesday zijn echter de betere clubs, zij spelen in respectievelijk de tweede en eerste divisie onder de Premier League. Wedstrijden tussen de teams worden vanwege de staalindustrie in deze stad de Steel City Derby genoemd. IJshockeyclub Sheffield Steelers is een van de beste teams in het Britse ijshockey, dus ook buiten het voetbal doet de stad het goed.

Etappebeschrijving
Vandaag staat er al gelijk een pittige etappe op het programma. In de rit over iets meer dan 200 kilometer zitten liefst negen klimmen verstopt. Slechts drie daarvan zijn van de laagste categorie, vijf keer moet er een klim van de derde categorie bedwongen worden en de zwaarste zit zelfs al in categorie twee. Dat is na 143 kilometer de Holme Moss, over 4,7 kilometer en gemiddeld 7%. Onze eigen Michael Boogerd noemt het letterlijk 'een vies smerig rotding'. Het is er volledig open en dus heeft de wind vrij spel.

De laatste twintig kilometers kunnen zeer verraderlijk zijn. Na 182 kilometer wacht het klimmetje naar Oughtibridge, anderhalve kilometer á 9%. De scherprechter zou wel eens Jenkin Road kunnen worden. Deze is nog geen kilometer lang en valt onder de 'makkelijkste' categorie, maar met bijna 11% stijging zou het voor sommige sprinters wel eens te zwaar kunnen zijn om goed voorin te blijven. Na de top is het nog maar vijf kilometer tot de finish.

Profiel etappe 2 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 2 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het is vandaag een lastige etappe, waar het goed mogelijk is dat er een stevig uitgedund peloton voor de overwinning gaat sprinten. Er is, ook bij de bookmakers, maar één echte favoriet en dat is natuurlijk Peter Sagan. De Slowaaks kampioen zal deze rit zien als op zijn lijf geschreven en dus is dit al direct de eerste kans op een mooi 'Sagandansje' bij de finish. Ook Simon Gerrans maakt een prima kans. De Australiër ging gisteren weliswaar hard onderuit, maar volgens zijn ploeg is hij in orde, wat hem tot een gevaarlijke klant maakt voor vandaag. Alejandro Valverde en alleskunner Michal Kwiatkowski zijn ook uitermate geschikt voor een dergelijke etappe, terwijl Fabian Cancellara gisteren in Harrogate al liet zien over aanvalsbenen te beschikken.

Voor Nederland kan dit een goede kans zijn voor Tom-Jelte Slagter, hoewel het voor hem beter was geweest als er nog een klimmetje tot de finish in het parcours zat. Een dark horse kan een sprinter zijn die op klimmetjes als die van vandaag nog voorin mee kan. Naast natuurlijk Sagan valt daarbij te denken aan José Joaquín Rojas of vooral iemand als John Degenkolb. Giant-Shimano zal vandaag in elk geval niet de kaart Kittel trekken, wat voor zijn Duitse landgenoot Degenkolb kansen biedt.