Held Krul: "Begon al te kriebelen"

Boris (borisz)

Hij zal zich morgenochtend nog eens in zijn arm knijpen: Tim Krul loodste Oranje naar de halve finale door twee strafschoppen te pakken. Zoals al vaker dit toernooi had Louis van Gaal nog een verrassing in petto. Diep in de verlenging verving de ervaren bondscoach Jasper Cillessen voor Krul.

Het bleek een gouden wissel. De doelman van Newcastle United keerde de helft van de Costa Ricaanse strafschoppen. "Zit je de hele wedstrijd op de bank, en zie je de ene na de andere kans. Dan ga je erin, en even later sta je in de halve finale", vatte Krul de hectische wedstrijd samen in gesprek met de NOS.

"Hier heb ik zeven weken naar toegewerkt", vervolgde Krul, die zijn ongeloof maar moeilijk kon verbergen. "Dit bewijst dat we alle 23 spelers nodig hebben. Het is fantastisch, wat een hecht team we zijn. Dit is echt fantastisch. Dit is een droom."

Krul was naar eigen zeggen al langer op de hoogte van de mogelijkheid dat hij Cillessen voor aanvang van de strafschoppenserie zou vervangen. "De kans bestond, want we hadden nog een wissel over. Het begon al te kriebelen in de extra tijd. Het is een jongensdroom dat het zo uitpakt."

De strafschoppenserie van Costa Rica in de achtste finale tegen Griekenland bood het Nederlandse keeperskorps de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden. Veel had Krul er echter niet aan. "We hebben ze bekeken, maar konden er niet wijzer van worden. Je moet gewoon blijven staan, goed kijken, en er vol voor gaan."

Krul benadrukte dat niet alle eer voor hem gereserveerd zou moeten zijn. "Jasper (Cillessen, red.) pakte die bal in de laatste minuut. Anders komen er geen penalties."