Van Gaal: "Wij zijn zonder bal een van de beste teams"

heywoodu

Louis van Gaal geniet tot nu toe volop van het WK. De bondscoach van Oranje weet dat hij met zijn ploeg een gooi kan doen naar de wereldtitel. Van Gaal sprak voor het laatst voor het duel met Costa Rica tegen de pers.

Oranje speelt zaterdag in Salvador, waar eerder wereldkampioen Spanje te kijk werd gezet. "Er zijn wel verschillen met toen. Want toen was iedereen fit en nu niet. Maar het vertrouwen is enorm toegenomen. We wisten destijds ook niet dat we eerste in de groep zouden worden en dit speelschema zouden krijgen."

Nigel de Jong en Leroy Fer zijn niet inzetbaar tegen de Costa Ricanen. Voor de rest staat zijn ploeg er goed voor. "Wat betreft de fitheid hoeven we niet zo bang te zijn. Daar hebben we zelf voor gezorgd en voor gewerkt. We hebben steeds wedstrijden in de tweede helft beslist en dat heeft daar zeker mee te maken."

Veel wedstrijden in de achtste finale werden pas na verlenging beslist. Volgens Van Gaal heeft dat een reden. "Er zit weinig verschil tussen de ploegen. Ik vind dit het mooiste WK van de afgelopen dertig jaar, omdat er zoveel strijdbaarheid is bij de teams. Iedereen is uitstekend voorbereid en daar zal het mee te maken hebben."

Ook ging de keuzeheer in op de kritiek die sommige Nederlandse media hebben op het spel van Oranje. "Natuurlijk is het zo dat wij in balbezit minder hebben gespeeld. Maar bij balbezit van de tegenstander zijn wij een van de beste landen op dit WK, zo niet het beste. Daarnaast hebben we individuele kwaliteit waarmee we wedstrijden kunnen beslissen."

In de wedstrijden tegen Australië en Mexico werd Oranje dominanter toen het in een 4-3-3-formatie ging spelen. "Dat heeft te maken met het feit dat de tegenstander 60/70 minuten tegen een ander systeem speelt. Zij moeten dan ook omschakelen en wij kunnen dat beter. Als je dan ook gaat wisselen op lengte en creativiteit, dan kunnen zij daar niet goed mee omgaan. Daar heeft het mee te maken."

Van Gaal geeft zijn ploeg een prima kans om wereldkampioen te worden. "Wij zijn geen fantastisch team, maar een moeilijk verslaanbare ploeg. Ik hoop dat vol te houden tot en met de finale. Misschien dat Costa Rica door de media wordt onderschat, maar dat doen wij niet."

"Het beste team gaat het WK winnen, niet het beste elftal", vervolgt Van Gaal. "Dat betekent dus dat 23 spelers aan hetzelfde touwtje trekken. De spelers moeten elkaar complementeren. Daarmee hebben we ongekende resultaten behaald. Ook al worden we uitgeschakeld, we zullen tot het laatste moment blijven knokken om wereldkampioen te worden."