Van Gaal houdt opstelling geheim

heywoodu

Louis van Gaal wilde een dag voor het kwartfinaleduel tegen Costa Rica niets loslaten over de strijdwijze van Oranje. "Die is strikt geheim", zei de bondscoach op een persconferentie. "Ik ben blij dat we donderdag voor de eerste keer in beslotenheid hebben getraind. Als mij die kans wordt geboden, maak ik daar gebruik van."

Van Gaal verwacht niet dat er bij het Nederlands elftal sprake is van onderschatting nu het de op papier gemakkelijkste tegenstander treft in de kwartfinale. "Het doel is nu veel te groot, dus ik kan mij niet voorstellen dat er spelers zijn die Costa Rica onderschatten. Wij hebben ook vijf oudere spelers. Zij waken over de jonge spelers, in de geest van de trainer. Daar ben ik heel blij mee."

Volgens Van Gaal is Costa Rica te vergelijken met eerdere tegenstanders van Oranje. "Ze proberen op dezelfde manier te spelen als Chili en Mexico. Er zijn veel overeenkomsten, alleen hebben ze natuurlijk andere spelers. Het is aan ons om daar op in te spelen."

In de Arena Fonta Nova in Salvador mist Nederland de geblesseerde Nigel de Jong. Van Gaal baalt van de absentie van de middenvelder. "Hij is een belangrijke speler en ook chef van de incidentele pressie. Hij heeft karakteristieken die de anderen allemaal niet hebben."