Kromowidjojo slaat EK zwemmen over

Boris (borisz)

Ranomi Kromowidjojo zal volgende maand niet mee aan de Europese Kampioenschappen zwemmen in Berlijn. Ze richt zich voorlopig op de wereldkampioenschappen zwemmen in 2015 in Kazan en de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, een jaar later.

De beslissing om het EK over te slaan, komt twee weken nadat Kromowidjojo's coach Christiaan Sloof besloot te stoppen met de coaching van de tweevoudig olympisch kampioen. Na overleg met technisch directeur Joop Alberda heeft ze besloten haar focus te verleggen naar de WK korte en lange baan en de Olympische Spelen.

"Het is een turbulent jaar geweest en dat heeft me veel energie gekost. Ik wil investeren voor de komende mondiale toernooien. Daar is een diepte-investering en een intensief trainingsprogramma voor nodig. Ik vind het jammer dat ik het EK aan mij voorbij moet laten gaan. Ook voor mijn teamgenoten. Mijn droom is om naast de individuele nummers ook met de estafettemeiden goud na te jagen in Kazan en Rio de Janiero", aldus Kromowidjojo.

Technisch directeur van de zwembond Joop Alberda vult aan: "De conclusie is dat het beter is dat Ranomi niet naar de EK gaat. Ze gaat deze zomer nog met een nieuw trainingsprogramma starten en zich richten op de WK korte baan in Doha in december 2014 en de WK lange baan in Kazan 2015. Dit past beter in haar voorbereidingen op weg naar Olympisch succes in Rio in 2016. Het is goed even weer te resetten na de afgelopen periode en een hernieuwde focus te pakken."