Duitse inlichtingenman verdacht van dubbelspel

Redactie

Een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND is opgepakt op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. De 31-jarige man zou de VS informatie hebben doorgespeeld over het Duitse onderzoek naar de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, meldt het Duitse persbureau dpa.

De verdachte is woensdag aangehouden. Hij werkte volgens dpa voor de Bundesnachrichtendienst, de buitenlandse veiligheidsdienst van Duitsland. De NSA-onderzoekscommissie van de Bondsdag is op de hoogte gebracht, liet de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vrijdag weten.

Bondskanselier Angela Merkel is donderdag op de hoogte gebracht van de arrestatie. Of ze de zaak heeft aangesneden tijdens het telefoongesprek dat ze donderdag voerde met de Amerikaanse president Barack Obama wilde haar woordvoerder niet zeggen.

FDP-kopstuk Wolfgang Kubicki acht het onvermijdelijk dat de spionageaffaire koppen doet rollen, schrijft opinieblad Der Spiegel. Als de verdenking gegrond blijkt moet dat niet alleen voor de leiding van de BND, maar ook voor de staf van de bondskanselier gevolgen hebben, zei de tweede man van de Duitse liberalen vrijdag. De BND ressorteert onder de bondskanselier.