Weekers niet in onderzoekscommissie Aruba

Redactie

Oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers krijgt geen rol in de commissie die de begroting van Aruba onder de loep gaat nemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door 'mensen die vaker dit soort onderzoeken' doen, zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Plasterk wilde niet zeggen waarom Weekers gepasseerd is. "Uiteindelijk in gesprek met de regering van Aruba besloten om deze taak te beleggen bij mensen afkomstig uit het secretariaat van organisaties die dat soort werk vaker doen," zei Plasterk. Hij verwees onder meer naar het College Financieel Toezicht. Weekers zelfs bevestigde donderdag in NRC Handelsblad dat hij benaderd was voor de functie.

Plasterk en premier Mark Rutte (VVD) maakten donderdag bekend dat een commissie de begroting van Aruba gaat onderzoeken op mogelijke risico's. Aruba kampt met financiële problemen en hoopt permanent financieel toezicht van Nederland af te wenden. Binnen twee weken moet een voorlopig onderzoeksrapport worden gepresenteerd.

Frans Weekers trad begin dit jaar af na aanhoudende problemen bij de belastingdienst. VVD'er Eric Wiebes is inmiddels belast met dit taaie dossier.