NVWA waarschuwt voor gevaarlijke WK-gadgets

Redactie

Ouders moeten hun kroost niet laten spelen met WK-gadgets. Het is geen speelgoed en daarom zijn de artikelen niet veilig voor jonge kinderen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

In een advertentie wordt vrijdag gewaarschuwd voor een oranje toeterfles, die onder meer is verkocht bij Bart Smit, Dirk van den Broek en Etos. Het mondstuk kan loslaten, wat verstikkingsgevaar oplevert. Eerder waarschuwde Albert Heijn al voor 'verstikkende' Oranjehamsters en de HEMA voor gevaarlijke sambaballen.

De NVWA concludeerde uit tests dat de meeste Oranjeartikelen voor volwassenen veilig te gebruiken zijn. De meeste gadgets worden niet als speelgoed verkocht, maar kunnen er wel voor worden aangezien. Omdat de artikelen echter niet aan de Speelgoedrichtlijn voldoen, adviseert de waakhond jonge kinderen er niet mee te laten spelen.

De NVWA heeft resultaten van de tests doorgegeven aan de betrokken bedrijven, zodat die hun klanten op de hoogte kunnen brengen en het product eventueel van de markt kunnen halen. Een aantal bedrijven heeft dat dus inmiddels gedaan. De waakhond ziet erop toe dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) noemt de waarschuwing van de NVWA een 'publiciteitsstunt'. Het is 'profileringsdrang van een inspectiedienst die zijn autoriteit op andere manieren moet invullen' en het voegt niets toe aan de maatregelen die bedrijven genomen hebben, foetert de branchevereniging in een verklaring. "In voetbaltermen gesproken is de NVWA een thuisfluiter en verdient hiervoor een gele kaart", zegt directeur Marc Jansen.