Kamer eist opheldering van Schippers over NZa

Redactie

De Tweede Kamer eist opheldering van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over de grote fraudezaak in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Het ziekenhuis declareerde zo'n 25 miljoen euro verkeerd, maar is daar niet strafrechtelijk voor vervolgd. De Kamer wil weten hoe dat kan.

De misstanden in het ziekenhuis zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) afgedaan met een boete van tweeënhalf miljoen euro. Die boete moet het ziekenhuis betalen boven op de onrechtmatig verkregen declaraties. Maar door het optreden van de NZa is het voor het Openbaar Ministerie onmogelijk geworden de verantwoordelijken te vervolgen.

D66, SP, CDA en de PVV vinden dit niet te verkroppen en willen daar duidelijkheid over. "De weg naar strafrechtelijke vervolging is afgesloten", zei D66-Kamerlid Pia Dijkstra dinsdag in het Kamerdebat. Ze wees erop dat zaken die 'een mogelijk strafbaar feit' zijn per definitie moeten worden voorgelegd aan justitie.

SP-Kamerlid Renske Leijten wil daarom weten of 'vriendjes hier door vriendjes uit de wind' worden gehouden. En PVV-Kamerlid Reinette Klever vroeg zich af of 'strafrechtelijke vervolging in ons land alleen nog maar bedoeld is voor Jan met de Pet'.

Schippers zei eerder dat de NZa niet verkeerd heeft gehandeld. Ze is tevreden met de boete. Ook zijn volgens haar geen fouten gemaakt door de NZa en het OM. Schippers gaat later op de dag in op de kwestie.