Cleese doet reünie vooral om de poen

Redactie

John Cleese is goudeerlijk over waarom hij oren had naar de reüniereeks Monty Python Live (Mostly), die dinsdag in Londen begint. "Ik moet nog steeds alimentatie betalen, dus ik kan de centen goed gebruiken", zei hij maandag tijdens een persconferentie in de Britse hoofdstad, schrijven diverse media.

De komiek en acteur was driemaal getrouwd. Cleese scheidde in 2008 van zijn laatste echtgenote, de Amerikaanse Alyce Faye Eichelberger, en moest naar verluidt 23 miljoen dollar alimentatie betalen.

Met die centen zit het voorlopig wel goed. "We hebben meer kaartjes verkocht dan Glastonbury, dat is best indrukwekkend", liet collega Eric Idle weten. "Van de tien shows was de eerste in slechts 44 seconden uitverkocht."

Cleese, Idle, en hun makkers Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin geven in totaal tien shows, allemaal in de immense O2 Arena in Londen. De laatste, op 20 juli, wordt live uitgezonden in ruim 1800 bioscopen over de hele wereld, waaronder twaalf in Nederland.

Het is voor het eerst sinds hun optreden in de Hollywood Bowl in 1980 dat de vijf komieken samen op het podium staan. Het programma staat bol van de typische absurdistische humor waar Monty Python in de jaren zestig en zeventig om bekendstond. "Je kunt een beetje komedie verwachten, een hoop hoogdravendheid, een hoop muziek, en een klein beetje bejaardenseks... en misschien wat mannen in jurken", luidde het persbericht eerder dit jaar.

Tijdens de show komt ook de invalide wetenschapper Stephen Hawking het podium op. "Hij is een enorme Python-fan", liet Palin maandag weten.

Ook het zesde lid van de Pythons, de in 1989 overleden Graham Chapman, is van de partij. "Hij is in beeld en zingt het laatste nummer", zei Idle. "Hij is zeker niet vergeten."

"Hij was de beste acteur van ons allemaal", voegde Cleese daaraan toe. "Hij had een kracht die wij nooit hebben gehad."