Geen nieuwe EU-sancties tegen Rusland

Redactie

De Europese Unie stelt nog geen nieuwe sancties in tegen Rusland. De EU-ambassadeurs zijn dinsdagochtend bijeengekomen en hebben besloten de sancties nog niet uit te breiden in verband met de ingewikkelde situatie rond Oekraïne.

Vrijdag gaven de EU-regeringsleiders Rusland 72 uur de tijd om een serie maatregelen te nemen die de spanning in Oost-Oekraïne moeten doen afnemen. Die maatregelen zijn er niet of nauwelijks gekomen, maar toch worden de sancties vooralsnog niet uitgebreid.

De 28 EU-ambassadeurs besloten de situatie nog even aan te zien omdat ze zowel positieve als negatieve signalen opvangen, aldus een diplomatieke bron in Brussel. Ze putten hoop uit het telefonische overleg van maandag tussen de Russische en Oekraïense presidenten Vladimir Poetin en Petro Porosjenko, de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Anderzijds is aan de EU-eisen niet voldaan en laait het geweld weer op in Donetsk.

Maandag komen de ambassadeurs opnieuw bijeen. Ondertussen voeren ze de voorbereiding op van sancties tegen personen en instanties die mede schuldig zijn aan de onrust in Oost-Oekraïne. Tezelfdertijd blijft de EU inzetten op een vreedzame oplossing, aldus een woordvoerder van de Europese Raad, die de lidstaten vertegenwoordigt.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) blijven extra sancties 'boven de markt hangen', zo zei hij dinsdag in de Eerste Kamer. Duitsland, dat tot nu toe probeert te bemiddelen, is volgens Timmermans 'in toenemende mate gefrustreerd' over de Russische opstelling. "Poetin zegt steeds het ene aan de telefoon en doet vervolgens op de grond in Oost-Oekraïne iets anders."