Dertien relschoppers Veen vervolgd

Redactie

Dertien mensen die op 30 december in het Brabantse Veen agenten en brandweermannen belaagden worden vervolgd. De zaak tegen de overige 87 verdachten is geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De politie heeft door de moeilijke omstandigheden niet goed kunnen optekenen wie wat had gedaan. Er waren te weinig agenten aanwezig en de situatie werd bemoeilijkt door het duisternis en rook door vuurwerk.

Het OM houdt desondanks vol dat de honderd verdachten terecht zijn aangehouden. "De bewuste massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten", stelt justitie in een verklaring. "Geweld tegen hulpverleners wordt niet getolereerd."

De verdachten, voornamelijk jongvolwassen mannen en vrouwen, gedroegen belaagde de brandweer toen die even na middernacht een autowrak wilde blussen. Toen de politie te hulp schoot kregen ook de agenten ervan langs. Ze werden onder meer bekogeld met glas en vuurwerk.

In eerste instantie werden zes relschoppers aangehouden, later volgden de overige 94. Zij hadden zich verstopt in een horecagelegenheid in de buurt. Ook van daaruit werden gewelddadigheden gepleegd richting de politie. In de kroeg werden pepperspray, zeer zwaar vuurwerk en bivakmutsen gevonden. Bij de schermutselingen, een terugkerend fenomeen in de Brabantse plaats, raakte overigens niemand gewond.