'Hoger pensioen ver weg ondanks betere dekking'

Redactie

Nederlandse pensioenfondsen stonden er eind juni weliswaar opnieuw iets beter voor, maar pensionado's merken daar vooralsnog weinig van. De extra inkomsten uit beleggingen worden volledig tenietgedaan door de nieuwe pensioenregels van het kabinet. Dat stelt adviesbureau Aon Hewitt dinsdag in zijn maandelijkse onderzoek naar de dekkingsgraden van fondsen.

Gemiddeld hadden pensioenfondsen eind vorige maand een dekkingsgraad van 114 procent, zo stelt Aon. Dat is iets beter dan in mei, toen de dekking uitkwam op 112 procent. In vergelijking met een jaar geleden is de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen vorige maand zelfs met dertien procentpunt opgelopen.

Hoewel de pensioenverstrekkers daarmee aanmerkelijk ruimer in de jas zitten dan een jaar geleden, is een verhoging van de pensioenen volgens het adviesbureau 'verder weg dan ooit'. Dat komt onder meer doordat de regels voor het verhogen van pensioenen - zoals het laten meestijgen met de inflatie - worden aangescherpt.

Daarnaast moeten pensioenfondsen volgens de nieuwe wet van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) vanaf volgend jaar met nieuwe rekenregels werken. Als gevolg van die strengere regel neemt de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen op 1 januari 2015 met zeven procentpunt af, zo verwacht Aon.