Betoging in Hong Kong voor meer democratie

Redactie

Tienduizenden inwoners van Hong Kong zijn dinsdag in de voormalige Britse kroonkolonie de straat opgegaan om te demonstreren voor meer democratie. Aanleiding is een recente waarschuwing van de regering in Beijing dat Hong Kong weliswaar grote autonomie heeft, maar dat zij uiteindelijk de dienst uitmaakt.

Organisatoren verwachten dat het aantal deelnemers zal aanzwellen tot 150.000. Aan een recent online 'referendum' over meer democratie namen bijna achthonderdduizend mensen deel.

Hong Kong is een belangrijk financieel centrum en de inwoners willen zelf hun hoogste bestuurder kunnen kiezen. De communistische leiders in Beijing hebben beloofd dat dit vanaf 2017 zal mogen, maar dat de kandidaten eerst moeten worden goedgekeurd door een Beijing vriendelijk gezind comité dat ook alle eerdere leiders sinds de machtsoverdracht van Londen aan Beijing in 1997 heeft aangewezen.

Voorafgaand aan de betoging verbrandden enkele demonstranten een beleidsdocument dat het Chinese kabinet vorige maand heeft afgescheiden. Daarin staat dat de minigrondwet waardoor Hong Kong binnen de Volksrepubliek een grote mate van autonomie geniet, niet inherent is, maar verleend wordt door de centrale regering.

Pro-democratieactivisten dreigen het financiële district plat te leggen als de regering geen verkiezingshervormingen doorvoert. De onrust over het regeringsdocument voedt het wantrouwen van de inwoners van Hong Kong tegenover de centrale regering in Beijing.