Erdogan wil president van Turkije worden

Redactie

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil president worden. Hij doet in augustus mee aan de verkiezingen, meldt zijn AK-partij dinsdag. De kandidatuur van Erdogan hing al in de lucht. Hij kondigde aan verkiesbaar te zijn ten overstaan van duizenden juichende aanhangers.

In een toespraak die Erdogan (60) gaf na zijn nominatie beloofde hij dat hij, als hij gekozen wordt, de groei van de Turkse economie zal blijven bevorderen en de democratie in het land uitbreidt. Ook zal hij zich inzetten voor het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie en het beëindigen van het conflict met de Koerden. "Ik zal de president zijn van alle Turken, of zij voor mij stemmen of niet", aldus Erdogan.

Erdogan domineert de Turkse politiek al meer dan tien jaar en mag volgens de regels van zijn eigen AK-partij niet op voor een nieuwe termijn als premier. In zijn tijd als minister-president maakte Turkije economische groei door. Toch kreeg hij de laatste tijd kritiek op zijn steeds meer autoritaire koers.

In Turkije is de rol van de president vooral symbolisch, maar Erdogan zegt een systeem voor te staan waarin de president meer macht heeft. Voor de daarvoor noodzakelijke grondwettelijke wijzigingen kreeg hij niet voldoende steun. Wel heeft hij er op gezinspeeld dat hij als president macht aan zal wenden die in onbruik geraakt is, zodat hij evenveel invloed kan uitoefenen als in zijn tijd als premier.

Het is voor het eerst dat de Turken hun president direct mogen kiezen, dat was tot nu toe aan het parlement. De huidige president, Abdullah Gül, zei zondag niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. Naast de AK-partij dragen ook de twee belangrijkste oppositiepartijen en een Koerdische partij kandidaten voor.