'Meer dan 2400 doden in Irak in juni'

Redactie

De onrust en het geweld in Irak hebben in juni aan meer dan 2400 mensen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag gezegd. Het is daarmee de dodelijkste maand van dit jaar.

In totaal vonden in juni 2417 mensen de dood bij geweld of terreurdaden, aldus de VN-missie in Irak. Het gaat om 1531 burgers en 886 leden van de veiligheidsdiensten. Naast de doden, vielen er ook nog eens 2287 gewonden. In het cijfer zijn niet de slachtoffers meegenomen die in de Iraakse provincie Anbar vielen. Dat gebied is grotendeels in handen van strijders van de Islamitische Staat (IS).

"Het duizelingwekkende aantal burgerslachtoffers dat in een maand is gevallen onderstreept nog eens de noodzaak dat een ieder er zorg draagt dat burger worden beschermd", aldus speciaal VN-gezant voor Irak Nikolay Mladenov. Hij riep de politieke rivalen in Irak op om 'samen te werken om pogingen het sociale weefsel van de Iraakse samenleving te vernietigen af te slaan'.

Dinsdag kwam het nieuwe Iraakse parlement voor het eerst bijeen om een kabinet te kiezen. De hoogste sjiitische geestelijke in Irak heeft het parlement opgeroepen om overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier, maar dit is niet gelukt. Na minder dan twee uur werd de bijeenkomst geschorst zonder dat er vooruitgang was geboekt.