Prik hondsdolheid voor buitenlandse pups verplicht

Redactie

Jonge honden die naar Nederland worden gehaald moeten vanaf eind dit jaar zijn gevaccineerd tegen hondsdolheid. De maatregel moet mens en dier beschermen, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). Aanleiding is de toegenomen handel in pups uit onder meer Oost-Europa.

Nederland is volgens Dijksma op dit moment rabiësvrij. Naar schatting komen er jaarlijks zo'n tachtigduizend honden naar Nederland, schrijft Dijksma dinsdag aan de Tweede Kamer. Deze jonge dieren zijn echter niet altijd vrij van hondsdolheid. Een infectie met het rabiësvirus die niet op tijd wordt behandeld, is dodelijk.

Behalve honden moeten ook katten en fretten voortaan zijn ingeënt. Ook worden de regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten aangescherpt. De paspoorten waarin onder meer vaccinaties staan geregistreerd zouden in de toekomst alleen nog maar via dierenartsen te verkrijgen moeten zijn. Nu zijn ze nog vrij te krijgen.

Verder zijn sinds dinsdag de regels voor fokkers aangescherpt. Uit het oogpunt van dierenwelzijn mag een hond nog maar een keer per jaar een nest krijgen. Voor katten is dat twee keer per jaar.