"Qatar kreeg WK 2022 vanwege het beste bid"

heywoodu

Qatar heeft het WK voetbal van 2022 niet toegewezen gekregen met behulp van illegale praktijken, maar omdat het Qatarese bid het beste was. Dat beweert althans sjeik Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani, de voorzitter van de Qatarese voetbalbond.

Sjeik Hamad doet zijn uitspraken in een column in de krant The Australian. "Ondanks alles wat u gehoord heeft, zijn er goede en legitieme redenen geweest om het WK aan Qatar toe te wijzen", opent de sjeik. "Ik kan begrijpen waarom mensen die er niet bij betrokken waren het moeilijk vinden om het succes van ons land te begrijpen. Qatar heeft immers geen rijke voetbalhistorie, we zijn een klein land en de temperaturen kunnen erg hoog oplopen."

Sinds het WK in december 2010 aan de oliestaat werd toegekend is het hele proces gehuld in een mist van corruptie en schandalen. Destijds werden bids uit Australië, Japan, Zuid-Korea en de VS verslagen. Volgens het Britse The Sunday Times heeft Mohamed bin Hamman, destijds vicevoorzitter van de FIFA, meer dan vier miljoen euro betaald om mensen op Qatar te laten stemmen.

De Qatarese organisatie wijst erop dat voetbalsterren als Zinedine Zidane hun bid steunden en dat het dus niet op corruptie gebaseerd was. Michael Garcia is namens de FIFA al maanden onderzoek aan het doen naar het toewijzen van de WK's in 2022 en ook in 2018, wanneer het toernooi in Rusland gehouden wordt. Een rapport wordt later in juli verwacht. 

De sjeik (rechts) na het ontvangen van de wereldbeker, na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar (PRO SHOTS/Action Images)
De sjeik (rechts) na het ontvangen van de wereldbeker, na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar (PRO SHOTS/Action Images)

"Ik geef toe dat wij meer geld aan campagnes hebben uitgegeven dan de andere landen, maar dit was alleen om eerlijk de strijd aan te kunnen gaan met onze veel meer bekende rivalen", vervolgt sjeik Hamad in zijn column. "We moesten meer mensen vertellen over ons land, over wat we te bieden hebben en om onze grote ambities duidelijk te maken. Vanaf het bekendmaken van ons bid tot en met het toewijzen van het WK aan ons hebben we ons volledig aan de regels gehouden", beweert de sjeik.

"Wij hebben niks om bang voor te zijn of om ons zorgen over te maken en daarom werken we graag volledig mee aan het onderzoek van de FIFA. Hoe oneerlijk het ook is, alleen al onze rijkdom zorgt voor verdachtmakingen. Wij hebben in ons bid elk nadeel omgedraaid en hebben het WK gekregen omdat ons bid beter was dan dat van de andere landen", aldus Hamad. 

De sjeik gaat ook in op de weersomstandigheden en de berichten over het verplaatsen van het toernooi naar de wintermaanden. "Volgens critici is de hitte een van de voornaamste redenen waarom we het WK niet op een eerlijke manier toegewezen zouden hebben gekregen. We hebben echter al laten zien dat ook hier wedstrijden gespeeld en bekeken kunnen worden in comfortabele omstandigheden."

Volgens Hamad was het spelen in de winter geen deel van het bid. "Sommige mensen denken misschien dat airconditioning in de stadions nergens op slaat, maar wij gebruiken al sinds 2008 dergelijke koelsystemen voor buitenevenementen. We hebben geïnvesteerd in onderzoek naar en ontwikkeling van manieren om groene energie te gebruiken voor het koelen van de stadions. Die manieren zullen we ook delen met de rest van de wereld, zoals we met FIFA hebben afgesproken", zo besluit Hamad zijn betoog.