Onderzoek naar matchfixing bij Kameroen

Frank (franklop)

De voetbalbond van Kameroen is een onderzoek gestart naar aanleiding van berichten in het Duitse tijdschrift Der Spiegel over vermeende matchfixing bij Kameroen-Kroatië. Op woensdag 18 juni speelden Kameroen en Kroatië tegen elkaar in Manaus. De Kroaten wonnen overtuigend dankzij doelpunten van Ivica Olic, Ivan Perisic en Mario Mandzukic (2).

Der Spiegel berichtte dat zeven internationals van Kameroen betrokken zouden zijn bij matchfixing. Zij werkten mee aan een ruime nederlaag en een rode kaart voor De Ontembare Leeuwen. Alex Song werd van het veld gestuurd nadat hij Mandzukic een klap op zijn rug gaf. Het was ook het duel waarin teamgenoten Benoit Assou-Ekotto en Benjamin Moukandjo ruzie kregen op het veld.

De Kameroeners kregen het met elkaar aan de stok tijdens de wedstrijd, waarna Assou-Ekotto Moukandjo een kopstoot uitdeelde. Kameroen werd in de groepsfase uitgeschakeld na drie nederlagen. Mexico (1-0) en Brazilië (4-1) waren ook te sterk voor de ploeg van bondscoach Volker Finke.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. De Kameroense bond gaat de zaak wel onderzoeken. "Fécafoot heeft zijn ethische commissie gevraagd een onderzoek te starten na de beschuldigingen van fraude die er zijn wat betreft de groepswedstrijd van Kameroen tegen Kroatië", zo luidt de verklaring.