D66 wil boete voor kartelvorming aanscherpen

Redactie

D66 wil de boetes op kartelafspraken stevig aanscherpen. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleitte zaterdag in het radioprogramma WNL op Zaterdag voor een koppeling tussen de hoogte van de boete en de duur van de prijsafspraak.

"Betreffende bedrijven moeten over ieder jaar dat het kartel heeft bestaan tien procent van de winst inleveren", aldus Verhoeven die komende een voorstel van deze strekking in de Tweede Kamer indient.

"Kartelafspraken zijn heel slecht voor de economie, consument en het bedrijfsleven", zei Verhoeven. Daarnaast pleit hij voor meer ruimte voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM). "De ACM is te klein en daardoor is de pakkans gering daar moet wat aan gedaan worden."

Verhoeven reageerde hiermee op de in opspraak geraakte scheidend voorzitter van wergeversorganisatie VNO/NCW Bernard Wientjes. Hij is in het verleden betrokken geweest bij prijsafspraken van sanitairfabrikanten, meldde Het Financieel Dagblad zaterdag op basis van een uit de publiciteit gehouden arrest van het Europees Hof van Justitie.

De Europese Commissie legde sanitairgigant Villeroy en Boch september vorig jaar een boete op van 72 miljoen euro. Het Duitse bedrijf wees Wientjes aan als schuldige voor de prijsafspraken.