Zuid-Koreaanse militair schiet collega's dood

Redactie

Een Zuid-Koreaanse militair heeft bij de grens met Noord-Korea vijf collega's doodgeschoten en nog eens vijf verwond. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger zaterdag gezegd. Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat de militair na zijn daad op de vlucht zou zijn geslagen, maar het leger weigerde dit te bevestigen.

Het is niet duidelijk of Noord-Korea bij het incident betrokken was. De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea echter hoog opgelopen. Noord-Korea heeft een reeks rakettesten uitgevoerd en legeroefeningen gehouden. Bovendien hebben de twee landen bij de zeegrens in de Gele Zee op elkaar geschoten. Zuid-Korea heeft herhaaldelijk gezegd krachtig terug te slaan als het wordt geprovoceerd door het Noorden.

Langs de grens tussen de twee landen bevinden zich duizenden militairen. Het grensgebied is het zwaarstbewaakte ter wereld. Schietpartijen komen af en toe voor. In 2011 opende een 19-jarige korporaal aan Zuid-Koreaanse zijde het vuur. Later zei het leger dat de man geestesziek was en uit woede dat hij door anderen werd genegeerd had geschoten. In 2005 schoot een militair acht andere militairen dood en liet hij een granaat afgaan. De dader was boos omdat hij was uitgescholden door een meerdere.