Drinkpauzes verplicht bij WK-duels

Boris (borisz)

Scheidsrechters moeten bij WK-duels verplichte drinkpauzes inlassen als de temperatuur boven de 32 graden komt. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank de FIFA opgelegd. De pauzes dienen gehouden te worden rond de dertigste minuut van iedere helft. Het is aan de inschatting van de scheidsrechter wanneer hij het spel stil legt.

De FIFA stelde in een reactie dat het bij dergelijke weersomstandigheden al drinkpauzes voorschrijft. De rechtbank heeft volgens de wereldvoetbalbond de regels bevestigd. Tijdens het WK is er nog geen hogere temperatuur gemeten dan 28 graden, maar toch hebben scheidsrechters op eigen initiatief al drinkpauzes ingelast.

De rechtbank wilde de grens in eerste instantie trekken op 30 graden, maar gaat mee in de FIFA-richtlijnen van 32 graden. Het kleine verschil van twee graden zou de gezondheid van de spelers niet in gevaar brengen. Bij iedere overtreding van de regel krijgt de FIFA een boete van 200.000 Braziliaanse real opgelegd. Dat is omgerekend bijna 66 duizend euro.