Troepen in centraal-Rusland in staat van paraatheid

Harry

De Russische troepen in centraal-Rusland moeten in volledige staat van paraatheid worden gebracht. Daartoe heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag opdracht gegeven, aldus Russische persbureaus. Volgens de Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe geldt de staat van paraatheid in ieder geval tot komende zaterdag.

In totaal worden ongeveer 65 duizend militairen in paraatheid gebracht. Zij nemen deel aan een oefening die met de verhoogde staat van paraatheid gepaard gaat, aldus de Russische generaal Valeri Gerasimov. Onder hen zijn ook enkele duizenden luchtlandingstroepen.

De NAVO zei eerder deze week dat Rusland het samentrekken van militair materieel bij de grens met Oekraïne weer heeft opgepakt. In het grensgebied, in het oosten van Oekraïne, leverden pro-Russische separatisten de afgelopen weken slag met het Oekraïense regeringsleger. Daarbij zijn rond de driehonderd mensen om het leven gekomen.

Vrijdag kondigde Oekraïne een eenzijdig staakt-het-vuren af. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het leger opdracht gegeven alle militaire operaties een week op te schorten. Hij hoopt dat met deze eerste stap een einde kan worden gemaakt aan de gevechten in het land. Het Kremlin heeft het plan terzijde geschoven en verklaarde dat het meer leek op een ultimatum. Bovendien zou in het plan niets staan over het aangaan van gesprekken met de opstandelingen in het oosten.