'Fiscus stak 203 miljoen in geflopt ICT-project'

Redactie

De Belastingdienst heeft 203 miljoen euro gestoken in een automatiseringsproject dat uiteindelijk mislukte. Al in 2009 overwoog de ambtelijke top de ontwikkeling te beëindigen omdat het systeem met grote problemen kampte, maar pas begin dit jaar werd de ontwikkeling gestaakt. Dat concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit interne documenten van de Belastingdienst.

Het innen van alle belastingen en het uitbetalen van alle toeslagen, voorschotten en verrekeningen had via het computersysteem, ETPM genaamd, moeten lopen. Jaarlijks zou het systeem meer dan 260 miljoen transacties moeten verwerken, samen goed voor meer dan 200 miljard euro. De bouw van het systeem is het op drie na grootste automatiseringsproject van de overheid in het afgelopen decennium.

Het systeem wordt wel gebruikt, maar voor nog geen één procent van alle transacties, zeggen ingewijden in de krant. De Belastingdienst zelf houdt het volgens de krant op 3,5 procent. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zegt in de krant dat het systeem wat dat betreft niet heeft gebracht waar op werd gehoopt.

Bij aanvang van het project in 2005 bestonden volgens de krant al zorgen over de technische haalbaarheid. Na een jaar vroeg de projectleiding zich af of ze nog wel controle had over het systeem. In een interne evaluatie kreeg het systeem veel kritiek en in 2009 was de situatie niet verbeterd. De fiscus overwoog toen het project te beëindigen, maar dat gebeurde uiteindelijk pas begin dit jaar.

Wiebes liet dat de Kamer weten in een paar zinnen in een bijlage van een brief. De kosten heeft hij deze week toegelicht na aanvullende vragen van de SP en de PVV. Hoe weinig van het oorspronkelijke doel is bereikt, heeft hij volgens de krant niet openbaar gemaakt.