Mansveld bekijkt strengere eisen plastic fles

Redactie

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) gaat kijken of ze aanvullende afspraken kan maken met gemeenten en bedrijven over het tegengaan van zwerfafval en om te bewerkstelligen dat er meer wordt gerecycled. Dat zei de bewindsvrouw woensdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de wens van haar partijgenote en Kamerlid Yasemin Çegerek. Die spoorde Mansveld aan de ambitie flink op te schroeven. Zij wees erop dat in Canada plastic flessen al voor honderd procent bestaan uit gerecycled plastic. In Nederland ligt dat percentage veel lager. "We worden ingehaald door de ontwikkelingen", zei ze. Mansveld moet afspraken maken zodat dit percentage in Nederland ook omhooggaat.

Mansveld zegde dat toe om daarover in gesprek te gaan met het bedrijfsleven en de gemeenten. Maar afspraken alleen zijn niet genoeg als het gaat om het bevorderen van duurzaamheid. Er moet ook een cultuurverandering komen. "Het laaghangend fruit is geplukt", zei de bewindsvrouw. "Het gaat erom het gedrag van het individu te veranderen."

Tijdens het debat bleek verder dat een meerderheid Mansvelds besluit steunt om het afschaffen van het statiegeld een jaar uit te stellen, omdat supermarkten nog niet al hun toezeggingen zijn nagekomen. Ook regeringspartij VVD - fervent voorstander van het afschaffen van het statiegeld - steunde dat besluit. De partij gaat er wel van uit dat het statiegeld per 2016 alsnog wordt afgeschaft.