[WK] Wedden op het WK - Deel 4

heywoodu

Nu alle landen op het WK minstens één groepswedstrijd achter de rug hebben is het een mooi moment om weer eens naar de bookmakers te kijken. Er zijn een aantal opvallende dingen gebeurd, en dat heeft natuurlijk ook zijn uitwerking op de noteringen. 

De meest opvallende uitslag, in elk geval vanuit Nederlands oogpunt, mag duidelijk zijn: De 5-1 zege van Oranje op regerend wereldkampioen Spanje. De gelukkige gokker die daarop had ingezet kon tot maar liefst vijfhonderd keer zijn inzet terugkrijgen. Deze overwinning had logischerwijs grote gevolgen voor de kansen van Nederland om ver in het toernooi door te dringen.

Vooraf kon je met een Nederlandse kwartfinaleplek je inzet bijna verviervoudigen. Door de zege is de kans echter groot dat Brazilië ontlopen wordt in de tweede ronde, en plots staat de notering voor het bereiken van de laatste acht nog maar op 1,7. Het halen van de halve finale, vooraf genoteerd op 7, krijgt met een notering van bijna 3 nu ook al ruim 30% kans toebedicht van de bookmakers.

Na de eerste speelronde zijn er niet vier, maar nog drie duidelijke titelfavorieten. Brazilië en Argentinië staan nog altijd op één met noteringen van 4,5 tot 5,5, maar Duitsland volgt na de ruime zege op Portugal op de voet. Op de vierde plaats staan nu twee landen: Spanje en, jawel, Nederland. Een eerste Oranje wereldtitel levert je nu 'nog maar' dertien keer je inzet op, tegenover veertig keer voor de eerste wedstrijd begon.

De schitterende treffer van Van Persie, waarmee hij de titelkansen van Nederland op wist te hogen (PRO SHOTS/Action Images)
De schitterende treffer van Van Persie, waarmee hij de titelkansen van Nederland op wist te hogen (PRO SHOTS/Action Images)

Er vielen natuurlijk ook landen tegen. Zo verloor Uruguay zeer verrassend van Costa Rica, waardoor de halve finalist van 2010 al bijna uitgeschakeld lijkt. Voor het toernooi begon stonden de Zuid-Amerikanen nog op de negende plek in het lijstje kanshebbers, inmiddels zijn ze gezakt naar plaats twintig. Met het simpelweg bereiken van de achtste finales kun je je geld nu al vervijfvoudigen.

In de groep van Nederland mag duidelijk zijn dat Nederland de topfavoriet is: Groepswinst levert hooguit 1,3 keer de inzet op. Daarachter is het echter spannend en lijkt Chili meer kans te hebben om zich te plaatsen dan Spanje. De wedkantoren geven Spanje met een notering van 2 hooguit 50% kans, Chili staat er met 1,8 als quote beter voor. Het belooft woensdag dus een erg spannend rechtstreeks duel te worden. 

Naast de groepen van Uruguay en Nederland is er nog één andere met een verrassende ontwikkeling. In groep G werd Portugal met 4-0 ingemaakt door Duitsland, waardoor ze plotseling niet meer de favoriet zijn voor plek twee in de poule. Die status moeten ze nu delen met de VS, die net als Portugal een notering van iets boven 2 krijgen om door te gaan naar de volgende ronde.

Casillas en Müller
Niet alleen het Spaanse team heeft zijn winstkansen zien slinken, ook keeper Iker Casillas staat er minder rooskleurig voor. Vooraf was hij een van de favorieten voor de titel van beste keeper van het toernooi. Na zijn optreden tegen Nederland kun je voor elke euro echter al dertig euro terugkrijgen. Het zal geen verrassing zijn dat Guillermo Ochoa goede zaken heeft gedaan. De Mexicaanse doelman hield zijn ploeg tegen Brazilië 90 minuten op de been en staat nu in de topvijf van favorieten.

Thomas Müller is na zijn hattrick tegen Portugal favoriet voor de topscorerstitel. Vooraf stond hij nog genoteerd op 35, maar nu kun je hooguit vier keer je inzet terugkrijgen. Drie man delen de tweede plek: Favorieten Messi en Neymar, en nu ook onze eigen Robin van Persie. Karim Benzema volgt met een notering van 10. 

Nederland - Australië
Tot slot kijken we vooruit naar de wedstrijd van Nederland tegen Australië. Met een notering van 1.26 lijkt de kans wel bijzonder groot dat de mannen van Louis van Gaal het duel tegen de Socceroos gaan winnen. Naast de vraag wie er wint kan er echter ook op vele statistieken ingezet worden. Zo verwachten de bookmakers ongeveer 60% balbezit voor Nederland, en kun je erop inzetten of dat meer of minder zal zijn.

Uiteraard kan er ingezet worden op het aantal goals, gele kaarten en corners, maar misschien wel opvallender: Ook op het aantal schoten op doel kun je je geld kwijt. De bookmakers verwachten er ongeveer vijftien, waarvan zo'n tien stuks voor Nederland. Als je denkt dat het een schoppartij wordt kun je inzetten op meer dan dertig overtredingen, waarbij je je geld zou verdubbelen.

Tot slot bieden de bookmakers noteringen aan voor het aantal keren buitenspel - de verwachting is zo'n vijf keer - en het aantal schoten op doel van Robben en Van Persie. Men verwacht één of twee overtredingen gemaakt door Nigel de Jong, terwijl er volgens de bookmakers twee á drie keer een overtreding gemaakt gaat worden op Robben. Het mag duidelijk zijn dat er keuze genoeg is bij de wedkantoren.