Kleine groep Amerikaanse militairen terug naar Irak

Redactie

De Verenigde Staten posteren een kleine driehonderd militairen in of bij Irak. Zij moeten Amerikaanse diplomaten en de ambassade ondersteunen en beveiligen, liet president Barack Obama maandag aan het Congres weten.

Honderdzeventig van de militairen zijn al in Irak. Ze zijn toegerust om te vechten, hoewel ze volgens Obama zich niet direct in de strijd zullen mengen. Nog eens honderd Amerikaanse militairen zijn stand-by, vermoedelijk in Koeweit, en kunnen worden ingezet voor het runnen van een vliegveld, bewaking en logistieke ondersteuning.

Obama besprak maandagavond met leden van zijn veiligheidsteam de mogelijkheden om de opmars van de extremistische beweging ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant) te stuiten. Volgens regeringskringen heeft de president nog geen definitieve besluiten over een eventuele inzet genomen. Wel blijft het Witte Huis benadrukken dat alles afhangt van de wil van de regering in Bagdad om politieke hervormingen door te voeren.

Los hiervan overweegt de regering een contingent speciale eenheden, rond de honderd militairen, naar Irak te sturen. Zij zouden zich moeten richten op het trainen en adviseren van het Iraakse leger. Veel soldaten van dit leger hebben in het noorden en westen van Irak de benen genomen toen de rebellen oprukten. De opmars van de opstandelingen vormt de grootste bedreiging voor Irak sinds de VS hun militairen in 2011 terugtrokken.