Tussenpersoon zag geen corruptie in zaak-Vestia

Harry

Financieel tussenpersoon Arjan Greeven zag zijn betalingen aan de kasbeheerder van woningcorporatie Vestia, Marcel de Vries, in eerste instantie niet als smeergeld. Hij kwam er pas later achter dat zijn werkwijze te boek staat als ambtelijke omkoping, verklaarde Greeven maandag onder ede voor de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij woningcorporaties onderzoekt.

Als tussenpersoon kreeg Greeven van de bank een beloning voor ieder financieel product dat Vestia op zijn advies kocht. Hij vertelde de commissie dat De Vries hem wees op interessante constructies en dat de kasbeheerder dan de helft van de beloning wilde hebben. "Maar ik heb nooit gekeken wat het juridisch betekent", zei Greeven.

"Ik heb gevraagd of dat mocht", zei Greeven over de betalingen die in 2005 begonnen. De kasbeheerder van Vestia stelde hem naar eigen zeggen gerust waarna Greeven in de jaren daarna zo'n negen tot tien miljoen euro doorbetaalde. "Ik vond dat ik hem niet omkocht, omdat hij erom had gevraagd", aldus Greeven. "Maar ik ben me er nu van bewust dat het om ambtelijke omkoping gaat."

De speculatie met risicovolle financiële producten brachten Vestia in 2012 aan de rand van de afgrond. Doordat de rente daalde, leed het concern een verlies van bijna twee miljard euro aan publiek geld op zogeheten renteswaps. Andere corporaties moesten Vestia redden om te voorkomen dat de corporatie omviel.

"Ik voelde me niet meer comfortabel, de bedragen werden steeds groter", vertelde Greeven over de financiële transacties. "Ik maakte me zorgen, ook om Vestia. Ik vroeg me af of die betalingen legaal of illegaal waren." De tussenpersoon besloot uiteindelijk in 2010 te stoppen met de doorbetalingen. Uit wroeging besloot Greeven in 2012 de misstanden aan de kaak te stellen.

Zowel Greeven als De Vries wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor fraude en omkoping. Justitie heeft in Zwitserland beslag gelegd op miljoenen euro's van Greeven, meldde De Telegraaf maandagochtend.

Kasbeheerder De Vries moet maandagmiddag voor de enquêtecommissie verschijnen.