Nieuwe ronde atoomoverleg met Iran van start

Harry

Het atoomoverleg tussen Iran en de internationale gemeenschap in Wenen wordt maandag hervat. De hele week gaat een Iraanse delegatie in gesprek met vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China.

Washington stuurt twee toponderhandelaars naar de besprekingen. Naast het groepsoverleg houden Iran en de VS maandag en dinsdag ook afzonderlijke gesprekken. Deze worden direct gevolgd door bilaterale besprekingen tussen Rusland en Iran in Rome.

Het laatste atoomoverleg vond vorige maand plaats. Toen gingen beide partijen met ruzie uit elkaar, vermoedelijk na onenigheid over de gevoelige kwestie hoeveel uranium Iran in de toekomst mag verrijken. Het definitieve akkoord dat zij bij die onderhandelingsronde hoopten te bereiken, leek opnieuw ver weg.

De internationale gemeenschap verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Teheran ontkent dit en zegt dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient. Iran bereikte in november een voorlopig akkoord met de zes grote mogendheden. De Iraanse regering doet concessies op nucleair gebied, in ruil waarvoor de internationale sancties gedeeltelijk worden opgeheven. Iran hoopt dat met een definitief atoomakkoord de sancties tegen het land volledig kunnen worden opgeheven. De partijen hebben de officieuze deadline voor een eindakkoord op 20 juli gesteld.