Newey: "F1 moet motorenregels aanpassen"

Peterselieman

Red Bull-hoofdontwerper Adrian Newey vindt dat de regels voor de ontwikkeling van de Formule 1-motoren soepeler moeten worden. Momenteel is de ontwikkeling van de krachtbronnen bevroren, waardoor de concurrentie het dominante Mercedes niet kan achterhalen.

Voor het seizoen 2015 mag er weer gewerkt worden aan de motoren, maar ieder jaar gelden hier striktere regels voor. Dit jaar had bijvoorbeeld Renault een gigantische achterstand op Mercedes en na het bevriezen van de motoren kon het Franse merk slechts werken aan de software van de krachtbronnen en de betrouwbaarheid ervan. Newey vreest dat door dit soort regels één speler in de Formule 1 dominant kan blijven, terwijl de anderen de achterstand nooit meer in kunnen lopen.

Newey: "De huidige regels zijn op de motoren gericht. Ergens in de komende jaren zal het zich gaan settelen. Er bestaat het gevaar dat vanwege de verdere bevriezingen in de komende achttien maanden één fabrikant met een voordeel eindigt en wat zal er dan gebeuren? Als dat voordeel nog bestaat zal de rest dan opgeven? Dat is niet echt een situatie die me momenteel zint. De regels zouden in mijn ogen fundamenteel op de schop moeten."