Zitvolleyvrouwen beginnen WK met zege op Brazilië

heywoodu

De Nederlandse zitvolleybalvrouwen zijn het WK in het Poolse Elblag begonnen met een klinkende overwinning op Brazilië. De Oranjevrouwen staan met de zesde plek één plaats lager op de wereldranglijst dan de Zuid-Amerikaanse dames. 

De vrouwen begonnen matig tegen het sterke Brazilië, maar al snel ging het beter. Op 14-15 kwam Nederland voor het eerst op voorsprong dankzij Djoke van Marum. Uiteindelijk ging de set met 25-21 naar Nederland. De Braziliaanse vrouwen konden alleen in de tweede set een sterke vuist maken. Ze wonnen die dan ook met 20-25.

In de derde set kwam Nederland al vroeg op een voorsprong en die werd niet meer weggegeven: 25-20. In de vierde set ging het nog even gelijk op, maar daarna trokken de Oranjevrouwen de gashendel open. Dankzij een blok van Elvira Stinissen werd het eerste matchpoint direct afgemaakt: 25-17.

In de poule van Nederland wonnen China en Oekraïne, de nummers één en drie van de wereld, hun eerste wedstrijden. Nederland speelt maandag om 17.15 uur tegen Duitsland, de mondiale nummer acht. Een plek bij de eerste twee in de poule is nodig om door te gaan naar de halve finales, wat een kleine sensatie zou zijn.

De Nederlandse mannen kenden een minder rooskleurige start aan het WK. Tegen Duitsland viel een overwinning echter niet echt te verwachten, want de oosterburen staan op de vierde plek op de wereldranglijst. Nederland staat daarop twaalfde. In de eerste set waren de Duitsers simpelweg sterker, waardoor de set voor Nederland met 18-25 verloren ging. 

De tweede set verliep een stuk beter, en de Oranjemannen kregen zelfs meerdere kansen om de set naar zich toe te slepen. Dankzij een blok van Björn Moris kwam Nederland op 24-20 en vier setpoints. Die werden echter vakkundig weggewerkt door de Duitsers, die de set met 27-25 wonnen. In de derde set was het verzet gebroken en kon Duitsland makkelijk uitlopen naar een beslissende 25-16 setzege.

De Nederlanders spelen maandag om 13.00 uur tegen Marokko, dat op de dertiende plek van de wereldranglijst staat. Naast Duitsland zit verder ook Rusland in de poule van Nederland. De Russen zijn de nummers drie van de wereld en lijken samen met Duitsland dan ook favoriet om de groep te winnen. Dat is nodig om direct naar de kwartfinales te gaan, terwijl de nummers twee en drie zich via herkansingen nog kunnen plaatsen voor de wedstrijden om de medailles.