[WK Hockey] Australië kampioen na monsterzege op Oranje

Boris (borisz)

De Nederlandse mannen hebben zondag de finale van het WK in eigen land verloren. De ploeg van bondscoach Paul van Ass werd met 6-1 afgeschminkt door het powerhockey van Australië. De Aussies prolongeren hierdoor de titel, het is hun derde WK-winst in de geschiedenis.

Vooraf werd er met vrees gesproken over de beginfase. Alles en iedereen die dit Australië kent, weet dat de Kookaburras in het eerste kwartier met een overrompelingstactiek op de proppen komen. Maar na vijf minuten aftasten was het juist Nederland dat het initiatief nam. Nadat Mink van der Weerden uit twee strafcorners het naliet om te scoren, was het na veertien minuten Jeroen Hertzberger die wel raak schoot. De Rotterdammer passeerde tegenstander Rob Hammond en haalde hard uit met zijn backhand.

Australië bleek geenszins onder de indruk van deze prima start van Nederland. Krachtmens Chris Ciriello pushte de Aussies kort na de openingsgoal op gelijke hoogte uit hun eerste strafcorner. Oranje werd overpowerd en verloor steeds meer duels. De 1-2 van Kieran Govers, die de bal bij toeval voor zijn stick kreeg, was dan ook niet onverdiend.

Oranje zal ongetwijfeld met de beste bedoelingen uit de kleedkamer zijn gekomen, maar kort na rust werd doelman Jaap Stockmann opnieuw geklopt. Wederom was het een rasecht powerhouse, Glenn Turner, die van dichtbij doel trof. Voordat het povere Nederland een stap in de vijandige cirkel kon zetten, gooide Australië de finale in het slot. Ciriello, die later geblesseerd uitviel, mocht tweemaal aanleggen voor een strafcorner en sleepte de bal beide keren langs oud-ploeggenoot Stockmann.

Nederland kreeg in de slotfase via een paar strafcorners nog de kans om de score een beter aanzien te geven. De laatste treffer viel echter aan de overkant, waar Jamie Dwyer de 1-6 aantekende. Het is de grootste finale-uitslag in de WK-historie.