Ferrari ontkent vertrek uit Formule 1

Peterselieman

Ferrari-baas Luca di Montezemolo heeft ontkend dat zijn bedrijf de Formule 1 de rug toe wil keren en naar Le Mans in de LM P1-klasse wil gaan. De speculaties deden dit weekend op Le Mans de ronde, zeker omdat coureur Fernando Alonso de startvlag zwaaide, maar vanuit Maranello kwam al snel tegengas.

Di Montezemolo: "We kunnen niet en sportscarracen en Formule 1 doen. Dat is onmogelijk." Ferrari zal voorlopig de Formule 1 dan ook trouw blijven. De Italianen hebben zich net als enkele andere teams tot 2020 aan de F1 verbonden, waardoor Le Mans als extra zou gaan gelden. In een verklaring sloot het bedrijf uit Maranello deelnemen aan Le Mans in de LM P1 niet helemaal uit, omdat deelname aan deze raceklasse wel aantrekkelijk is. Dat de Wall Street Journal hiervan maakt dat de Italianen uit de F1 willen stappen klopt volgens het bedrijf dan ook niet.

De speculaties zijn gebaseerd op een interview met Di Montezemolo over de huidige Formule 1. De Italiaan zei: "De huidige Formule 1 werkt niet. De FIA is vergeten dat de mensen kijken voor de opwinding. Niemand kijkt vanwege de efficiëntie, kom op zeg. En we kunnen niets aan de motoren veranderen. Mensen kijken om vermaakt te worden. Niemand wil een coureur zien die brandstof of banden moet sparen. Ze willen iemand van begin tot eind zien pushen. Het is een sport, maar ook een show."

Dat er was in de Formule 1 moet gebeuren is wel duidelijk. Er stonden diverse besparingsmaatregelen op de agenda, maar vooralsnog willen de grote teams er niet aan. Van de kleine teams dreigt er nu in ieder geval eentje weg te vallen, terwijl ook anderen in de financiële problemen verkeren. Ferrari heeft deze zorgen niet, maar kan met name motorisch niet tippen aan de Mercedes. Meer gelijk trekken zou de show in de sport ten goede komen.