[Moto2] Uitslag Grand Prix van Catalonië

heywoodu

Esteve Rabat heeft de Grand Prix van Catalonië in de Moto2 gewonnen. De Spaanse kampioenschapsleider pakte zijn vierde overwinning van het seizoen. Rabat, zelf een Catalaan, kende voor eigen publiek een lastig begin, maar was daarna oppermachtig.

Polesitter Rabat moest bij de start een stevig duel uitvechten met zijn teamgenoot Mika Kallio, maar kon wel als eerste bocht één induiken. Nog geen twee bochten later ging Kallio er echter al voorbij, waarna Rabat ook werd ingehaald door Maverick Viñales. De Moto3-kampioen van vorig jaar pakte in dezelfde ronde ook Kallio en ging aan de leiding.

Twee ronden later kwam Rabat op gang en pakte hij Viñales terug. Rond de vijfde plek doemde een angstaanjagend scenario op. Luis Salom ging onderuit en Jonas Folger wist het hoofd van de Spanjaard nog nipt te ontwijken, waardoor er gelijk herinneringen opdoken aan het dodelijke ongeval van Marco Simoncelli in 2011.

In de vierde ronde wist Viñales de leiding kortstondig terug te pakken van Rabat, maar de kampioenschapsleider liet dat niet over zijn kant gaan. Enkele ronden later had hij een klein gaatje ten opzichte van Viñales, die op zijn beurt weer een seconde voorsprong had op Kallio. Achter de Fin streden Tom Lühti en Dominique Aegerter om de vierde plek.

Na tien ronden begon Kallio terug te vallen, waardoor het Zwitserse duo Lühti/Aegerter hem aan kon vallen. Lühti ging er snel voorbij, Aegerter volgde een ronde later. Niet veel later moest Kallio ook Jordi Torres aan zich voorbij laten gaan. Ondertussen had Rabat een voorsprong van drie seconden op Viñales, terwijl Torres kort daarop aan kon sluiten bij het Zwitserse tandem die vochten om de derde plek.

Met zes ronden te gaan werd duidelijk dat Torres de snelste van de drie was. Nadat hij Aegerter had ingehaald leek Lühti eraan te moeten geloven, maar op dat moment ging het fout. Met een flinke highsider smakte Torres tegen het asfalt, waarbij zijn motor tegen Aegerter aankwam. De Zwitser bleef nipt overeind, maar was wel kansloos voor een topklassering. 

In de laatste ronden wist Kallio toch weer op snelheid te komen, waardoor hij dichter bij de derde plek van Lühti kwam. Met de Fransman Johann Zarco in zijn wiel sloot Kallio in de slotronde aan bij de Zwitser. Hij haalde Lühti direct in, maar de Zwitser sloeg terug, gevolgd door een nieuwe aanval van Kallio. Zarco profiteerde van de chaos, en ging er vandoor met de derde plek. Kallio werd vierde, voor Lühti.

In de top van het kampioenschap verandert er niks. Rabat blijft aan de leiding, voor Kallio en Viñales. Ook Aegerter, Simone Corsi en Salom houden hun vierde, vijfde en zesde plekken vast. Lühti pakt de zevende plek van Folger af, terwijl Zarco dankzij zijn podiumplaats zeven posities stijgt en nu negende staat.