[WK Hockey] Nieuw-Zeeland is zevende na winst op Spanje

Boris (borisz)

In alle vroegte op de laatste toernooidag bleken Nieuw-Zeeland en Spanje in staat de wedstrijd om de zevende plaats een spannende te maken. Na de reguliere speeltijd stonden de ploegen op 1-1. Shoot-outs bepaalden dat de Black Sticks als de nummer zeven van dit wereldkampioenschap de boeken in gaan.

Het was vroeg zondagochtend en de Spanjaarden profiteerden in de eerste minuut bijna direct van een nog slaperige Nieuw-Zeelandse verdediging. Gelukkig voor de Kiwi’s was keeper Devon Manchester wel al scherp, want hij moest zich volledig strekken om de strafcornerinzet van Santi Freixa uit zijn doel te houden.

De redding van Manchester schudde de Black Sticks wakker, de overige 34 minuten waren zij de gevaarlijkste ploeg. Quico Cortes van Spanje stond echter, net als zijn collega, alert te keepen. Kane Russel mocht vier minuten voor het rustsignaal, bij afwezigheid van topscorer Andy Hayward, aanleggen voor een korte hoekslag. Strafcornerdoubleur Russel bleek ook een degelijke sleeppush in huis te hebben, waarmee hij Cortes verschalkte.

De gelijkmaker was onverwacht en knullig. Simon Child werd met een groene kaart naar de strafbank gestuurd, wegens geen afstand nemen bij een vrije slag voor La Roja. De Spaanse ploeg buitte de man-meer-situatie optimaal uit door een strafcorner, de tweede van de wedstrijd, te versieren. Xavier Lleonart Blanco’s inzet werd onderweg door verschillende sticks aangeraakt, waardoor de bal al zijn snelheid verloor, maar kabbelde toch over de doellijn.

De grootste kansen daarna waren voor de Kiwi’s, maar ze waren onzorgvuldig in de afronding. Via shoot-outs moest de nummer zeven van dit WK bepaald worden. De Black Sticks toonden zich het bekwaamst, Hugo Inglis, Blair Hilton, Steve Edwards en Simon Child scoorden alle vier. Aanvoerder Santi Freixa was de enige die dat deed voor de Spanjaarden. Daardoor veroverde Nieuw-Zeeland de zevende plek op dit WK.