Historische hoogspringwedstrijd in New York

heywoodu

Tijdens de Diamond League in New York hebben Mutaz Essa Barshim en Bohdan Bondarenko voor een onvergetelijke avond hoogspringen gezorgd. Het wereldrecord ging er niet aan, maar voor het eerst in de geschiedenis sprongen twee atleten tijdens dezelfde outdoorwedstrijd over 2,40 meter.

Na een al mooie wedstrijd bleven alleen Barshim uit Qatar en de Oekraïner Bondarenko nog over op 2,40 meter, doordat Andrey Protsenko die hoogte miste. Barshim kende moeite op zijn eerste poging, maar bij de tweede sprong vloog hij over de lat. Bondarenko volgde hetzelfde patroon. 

Vervolgens lag de lat op 2,42 meter, een hoogte die outdoor slechts door twee mensen is gesprongen in de geschiedenis. Barshim voegde zich daar gelijk bij, want met een waanzinnige sprong vloog hij wederom over de lat. Bondarenko volgde echter opnieuw, en haalde het ook direct in zijn eerste sprong.

De Qatarees faalde op 2,44 meter, waarna hij de lat in overleg met Bondarenko direct op 2,46 liet leggen, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen. Barshim kwam het dichtst in de buurt, in zijn eerste poging. De tweede mislukte jammerlijk, net als de eerste sprong van Bondarenko. Bij diens tweede kwam hij in de buurt, maar het stokoude record van Javier Sotomayor, uit 1993, bleef nog even staan.

Bij het speerwerpen voor vrouwen kwam de Duitse Linda Stahl tot een nieuwe beste wereldjaarprestatie. Ze won met 67,32 meter, ruim voor de Australische Kathryn Mitchell. Polsstokhoogspringster Fabiana Murer kwam tot 4,80 meter, eveneens de beste prestatie van het jaar. De Braziliaanse versloeg de Amerikaanse Jenny Suhr.

Hordenloper Javier Culson won de 400 meter horden in een snelle tijd van 48,03 seconden, ruim een halve seconde sneller dan de snelste tijd die dit jaar gelopen werd. De Jamaicaan Warren Weir liep met 19,82 seconden de snelste tijd van het jaar op de 200 meter. Daarbij versloeg hij zijn landgenoot Nickel Ashmeade, die tot 19,95 kwam. 

Yohan Blake, wereldkampioen in 2011, kwam in actie in zijn eerste internationale wedstrijd van het jaar. Op de 100 meter ging het echter bij de start al verkeerd, doordat hij bijna struikelde over zijn eigen voeten. Met 10,21 seconden werd hij toch nog tweede, achter zijn landgenoot Nesta Carter, die 10,09 liep.

De 800 meter betekende de definitieve terugkeer van wereldrecordhouder David Rudisha. De Keniaan liep zijn tweede wedstrijd na een langdurige blessure en nam al vroeg de koppositie in. Die stond hij niet meer af, waarna hij in 1:44,63 minuten over de streep kwam. 

Kogelstootster Valerie Adams mocht een jubileum vieren. De Nieuw-Zeelandse kende dit keer echter opvallend veel moeite met de concurrentie. Dat lag vooral aan haar eigen matige optreden. Waar stoten over de 20 meter normaal zijn voor haar lukte dat in New York niet. Met 19,68 meter deed ze het maar 17 centimeter beter dan de Amerikaanse Michelle Carter.