Porosjenko belt met wereldleiders over onrust

Redactie

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdag met een aantal wereldleiders gebeld op zoek naar steun voor zijn plan om het geweld in zijn land te beëindigen. Hij sprak onder meer met de leiders van de Verenigde Staten, Duitsland en ook Rusland. Eerder donderdag zouden vanuit Rusland tanks de grens zijn overgestoken.

Porosjenko heeft aan de Russische president Vladimir Poetin laten weten dat hij het 'onacceptabel' vindt dat de pantservoertuigen Oekraïne betreden hebben, zegt zijn woordvoerder. Volgens een verklaring van het Kremlin heeft Poetin aan Porosjenko zijn plannen uit de doeken gedaan om de crisis in het oosten van het land op te lossen. Dat de presidenten het inderdaad over de tanks gehad hebben, heeft Moskou niet bevestigd.

De Oekraïense president heeft ook gesproken met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Porosjenko zegt bereid te zijn tot onderhandelen, maar niet met wat hij 'terroristen' noemt. Hij overweegt ook amnestie te verlenen aan gevangenen, maar niet aan mensen die 'bloed aan hun handen' hebben.

Volgens de Oekraïense minister van binnenlandse zaken reed een colonne pantservoertuigen het land binnen, waaronder drie tanks. Een deel van de voertuigen zou vernietigd zijn.