[WK Hockey] Oranjedames naar finale na zege op Argentinië

Boris (borisz)

Voor de vijfde keer op rij hebben de Oranjevrouwen de finale van het WK bereikt. In de halve finale was Nederland met liefst 4-0 te sterk voor Argentinië. Australië wacht in de eindstrijd.

De laatste keer dat deze wedstrijd op het programma stond, was afgelopen december in de halve finale van de Hockey World League in Tucumán. Beide ploegen maakten het elkaar destijds lastig. Na zeventig minuten stond er een 2-2 stand op het scorebord, waarna Oranje via shoot-outs de finale bereikte.

Van spanning was er donderdag weinig sprake. Nederland greep Las Leonas vanaf minuut één bij de keel en liet niet meer los. De Argentijnen, waar Luciana Aymar op tijd was opgelapt van haar hamstringblessure, moesten toekijken hoe de Oranjevrouwen het doel van Belen Succi onder vuur namen. Uiteindelijk was het youngster Xan de Waard degene die het oranje publiek in de tiende minuut deed opveren. Na een combinatie tussen Lidewij Welten en Marloes Keetels, rondde de pas achttienjarige met haar backhand doeltreffend af.

Nog geen vier minuten later was de marge alweer verdubbeld. Uitblinkster Maartje Paumen, die haar ploeg in het duel bij de hand nam, benutte de tweede strafcorner binnen en verbrak hiermee het record van Fieke Boekhorst. Push Push Paumen heeft na vandaag het meest aantal WK-doelpunten op haar naam staan: 21.

Terwijl Argentinië nog wachtte op haar eerste grote kans, stond de 3-0 al op het bord. Kim Lammers volleerde, na een voorzet van Welten, haar derde WK-treffer achter de doellijn. Aan de andere kant mocht Joyce Sombroek laten zien dat ze niet in slaap was gedut. De goalie voorkwam met een knappe redding dat Carla Rebecchi de stand op 3-1 zette.

Na rust viel er weinig te beleven rondom de beide doelen. Zowel Argentinië, als Nederland kreeg nog wat kansen, maar de finale kwam niet meer voor Oranje in gevaar. In de slotfase prikte Kim Lammers nog de vierde Oranjetreffer binnen.