Timmermans: seksueel geweld nog te vaak onbestraft

Redactie

Seksueel geweld in conflictgebieden is een misdaad die nog te vaak onbestraft blijft. Dat zei minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken donderdag in Londen waar hij een internationale bijeenkomst tegen seksueel geweld in conflictgebieden bijwoont.

"Verkrachting ruïneert de levens van vrouwen, mannen, meisjes en jongens. Het aansprakelijk stellen van de daders, nationaal en waar nodig ook voor het Internationaal Strafhof, past bij waar Nederland voor staat", aldus Timmermans.

De minister stelde dat hele gemeenschappen kunnen worden ontwricht als seksueel geweld wordt ingezet als wapen. "Het is een zaak van vrede en veiligheid. Net als iedere andere vorm van geweld in conflicten moeten we seksueel geweld aanpakken om stabiliteit te bevorderen." De rol van militaire en civiele deelnemers aan vredesmissies is daarbij volgens hem 'van cruciaal belang'.

De Global Summit to End Sexual Violence in Conflict is een initiatief van de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague en actrice Angelina Jolie.