Philip Morris sluit maand eerder de deuren

Chuck-N0rr1s

Sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom sluit een maand eerder de deuren. Het was de bedoeling dat de fabriek in oktober dicht zou gaan, maar dat is vervroegd naar 1 september. Dat meldt FNV Bondgenoten donderdagavond.

De bond heeft geen problemen met de vervroegde sluiting, zegt bestuurder Jet Grimbergen. "De fabriek is netjes langs de ondernemingsraad geweest met het voorstel en die heeft ingestemd. Voor veel werknemers is dit ook wel fijn nieuws, althans voor degenen die al nieuw werk hebben. Dat is een grote groep mensen."

Van de 1370 werknemers moeten 1230 op zoek naar ander werk, slechts 140 man blijft in dienst bij Philip Morris. Een ruime meerderheid van de werknemers heeft donderdag ingestemd met het sociaal plan waarover vakbonden FNV en CNV vorige week al een akkoord hadden bereikt.

Voor het onderhandelingsresultaat tot stand kwam, hebben de werknemers drie keer gestaakt. Dat heeft ze een hogere ontslagvergoeding en een groter budget voor scholings- en werk- naar werkregelingen opgeleverd.