[WK Hockey] Engelse vrouwen winnen slag om elfde plek van België

Boris (borisz)

De Engelse vrouwen hebben de eer gered. Door slechte uitslagen in de poule moest de nummer drie van de wereld in de laatste wedstrijd duelleren met België om de elfde plek op dit wereldkampioenschap. De Engelsen wonnen uiteindelijk de shoot-outserie. België moet genoegen nemen met een laatste plaats.

Donderdagochtend troffen, in de strijd om de elfde plek, twee ploegen elkaar die allebei meer hadden verwacht van dit wereldkampioenschap. Door groeiende successen in de afgelopen jaren hadden de Belgische vrouwen, met een elfde plek op de Olympische Spelen en een vierde plaats bij de EuroHockey Championships, op meer gehoopt dan een laatste plaats in de poule. De Engelsen, als derde gerangschikt op de wereldranglijst van de FIH, kenden een ronduit teleurstellend toernooi met slechts één winstpartij.

De vrouwen van bondscoach Pascal Kina speelden vanaf de aanvang op de aanval, zoekend naar een gaatje in de Engelse defensie. De opponent liet ze ver komen, maar het lukte de Red Panthers nog niet om te scoren. Engelands offensieve impulsen waren schaars, desalniettemin lukte het Sophie Bray een goal te maken halverwege de eerste helft.

Het tweede bedrijf startte in mineur, toen Ashleigh Ball per brancard het veld moest verlaten, toen zij haar knie lelijk verdraaide in een aanvallende actie. De aftocht van de Engelse international leidde een serie strafcorners in, die haar teamgenoten niet verzilverden.

De Belgen gaven niet op. Ze stonden nog even in overtal met elf tegen negen, ze wisselden hun keeper Aisling D’Hooghe voor een extra veldspeler, maar hoe ze ook probeerden, het wilde niet lukken. Tot de laatste seconde van de wedstrijd, toen onze zuiderburen de eerste strafcorner van de wedstrijd verdienden, die Stephanie De Groof binnen flatste.

Een shoot-outserie moest uitkomst bieden. Voor Engeland scoorden Susie Gilbert en Sally Walton, alleen Aline Fobe kon keeper Maddie Hinch passeren voor België. Daarmee leggen de Engelsen beslag op de elfde plek. België eindigt als twaalde dit WK.