Wel één 500 meter op Olympische Spelen

Boris (borisz)

Op het ISU-congres in Dublin is het voorstel om op de Olympische Winterspelen nog maar één in plaats van twee 500 meters te rijden aangenomen. Deze beslissing is opvallend, omdat woensdag hetzelfde voorstel voor de WK afstanden niet is aangenomen. Hierdoor zal op de WK de 500 meter nog wel dubbel worden verreden en op de Winterspelen niet.

Er werden op het congres nog andere voorstellen besproken met betrekking tot de Olympische Spelen. Het congres ging unaniem akkoord met het voorstel om de mass start olympisch te maken. Het aantal deelnemers per land op de vijf kilometer voor dames en de tien kilometer op de Spelen en de WK afstanden voor heren terug te schroeven naar twee rijders per land. Dit houdt in dat een clean-sweep voor één land op deze afstanden niet meer mogelijk is.

De voorstellen die betrekking op de Spelen hebben moeten nog worden overgenomen door het Internationaal Olympisch Comité. Verder wil de ISU voor het WK sprint en het WK allround het aantal maximale deelnemers per land terugbrengen van vier naar drie.