Republikein Cantor legt zijn functie neer

Harry

De nummer twee van de Amerikaanse Republikeinse partij, Eric Cantor, stapt op 31 juli op. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Cantor verloor de Republikeinse voorverkiezingen in zijn thuisstaat Virginia van David Brat, een kandidaat van de conservatieve Tea Party.

Cantor werd gezien als potentiële opvolger van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Zijn nederlaag is niet alleen een dreun voor hem, maar ook voor zijn partij, die de hete adem van de Tea Party weer nadrukkelijk in haar nek voelt.

Enkele jaren geleden kreeg Cantor nog de steun van de Tea Party, maar die schoof deze keer haar eigen kandidaat naar voren: de politiek vrijwel onbekende Dave Brat, een hoogleraar economie. Brat hamerde er in zijn campagne op dat Cantor niet conservatief genoeg is, met name op het gebied van immigratie. Het electoraat bleek hier gevoelig voor.

"Wat hier gebeurd is, is een wonder van God", zei Brat nadat duidelijk was geworden dat hij de meeste stemmen had gekregen. De Democratische afgevaardigde Nancy Pelosi zei dat de uitslag tekenend is voor hoe de 'Republikeinse Partij verder richting radicaal-rechts opschuift'.