[WK Hockey] Oranje zonder franje naar groepszege

Boris (borisz)

De Oranjemannen zijn dinsdag groepswinnaar geworden op het WK. Nederland speelde in een matig duel met 1-1 gelijk tegen Nieuw-Zeeland. In de halve finale neemt Oranje het op tegen de nummer twee van de andere poule, Engeland.

Doordat Argentinië vanochtend met 5-1 van Zuid-Afrika won, was de opdracht voorafgaand aan de vijfde poulewedstrijd simpel. Zou Oranje winnen of gelijkspelen, dan was de eerste plaats in de groepsfase een feit. Bij een zege van Nieuw-Zeeland was Nederland gekelderd naar plek twee. Even leek het erop dat het een uiterst lastige avond zou worden. Nieuw-Zeeland kreeg namelijk pijlsnel twee strafcorners, die overigens geen succes opleverden. Bovendien raakte bij de eerste korte hoekslag Rogier Hofman geblesseerd. De rechtsmidden, bezig aan een uitstekend toernooi, kwam nog even terug in het veld maar staakte daarna de strijd.

De jubileuminterland van Klaas Vermeulen en Jaap Stockmann, beiden bezig aan hun honderdste optreden in Oranje, werd opgesierd door een treffer van Valentin Verga. Hij opende na acht minuten de score met zijn backhand. Na een aardig goed kwartier werd het spel van Oranje wat rommelig en miste de ploeg van bondscoach Paul van Ass scherpte aan het eind van de aanval.

Nederland zette zijn matige spel voort na rust. Het slordige optreden zorgde ervoor dat de cirkel van Nieuw-Zeeland in het eerste kwartier van de tweede helft amper werd bereikt. Het uiterst negatieve spel van de Kiwi’s hielp Oranje ook niet echt. De laffe Oceaniërs trokken zich massaal terug achter de middenlijn en kwamen slechts sporadisch aan aanvallen toe. In de slotfase werd Nederland toch verrast door een machtig schot van Simon Child. Zijn rake uithaal zorgde ervoor dat Oranje de poulefase met een slecht gevoel afsloot.