Hennis wil meer financiële openheid NAVO

Redactie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is het eens met de Algemene Rekenkamer dat er meer duidelijkheid moet komen over de boekhouding van de NAVO. Dat heeft Hennis dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

"Nederland vraagt voortdurend aandacht voor zo veel mogelijk financiële transparantie. Langzaam maar zeker zie je dat de NAVO wel degelijk een paar passen voorwaarts zet", zei Hennis. Ze wees er bijvoorbeeld op dat auditrapporten in de toekomst openbaar gemaakt kunnen worden.

Op de komende NAVO-top dit najaar in Wales wordt het gebrek aan financiële transparantie van de NAVO opnieuw besproken, zei Hennis. Ook beloofde ze de nieuwe secretaris-generaal Jens Stoltenberg te wijzen op het belang van het onderwerp.

De rekenkamer meldde dinsdag op basis van eigen onderzoek dat volstrekt onduidelijk is hoeveel de NAVO kost en wat er gebeurt met de belastingmiljarden uit de 28 lidstaten van het militaire bondgenootschap. De boekhouding is een rommeltje en de uitgaven zijn bijna allemaal geheim.